Gold Cock – U Rudolfa Jelínka

img_2757

Nalil jsem si whisky Gold Cock 1992 49,2% abych se při psaní alespoň trochu vrátil do včerejší atmosféry návštěvy u Rudolfa Jelínka ve Vizovicích, kam jsme byli pozváni na degustaci jejich produktů.

img_2725

Zhruba o půl jedné jsem před podnikovou prodejnou Rudolfa Jelínka v Brně nasedl s dalšími dvěma členy whisky fóra do auta k Petru Křenkovi, se kterým jsme vyrazili směr Vizovice. Po ubytování se a přesunu do areálu palírny a vyčkání na všechny účastníky zájezdu to vše cca ve tři hodiny středoevropského času vypuklo. Byli jsme přesunuti do whiskárny, kde jsme si při zhruba 5 °C vyslechli z úst Mirka Motyčky povídání o historii pálení a výrobě ušlechtilých obilných a sladových destilátů ve spojitosti s Rudolfem Jelínkem.

img_2729

A poté následovalo to opravdu zajímavé. Ve skladu sudů jsme mohli ochutnat 10 zajímavých vzorků. První byla Gold Cock 1992, následoval Obilný destilát 2008. Poté 2x Sladový destilát z roku 2008 přičemž jeden byl v novém sudu Virgin Oak a druhý v sudu repasovaném. Poté jsme ochutnávali ročník 1995. Potom nakuřovaný newmake a na závěr ovocné pálenky, Meruňku a Borovičky v sudech po 20 Yo whisky a 20 let stařená Slivovice.

img_2746

Gold Cock 1992 byl, řekl bych, dokonalý. Obilná whisky byla kvalitní a trochu připomínala North British. Sladové destiláty z roku 2008 byly oba dva zajímavé, ale nesrovnatelné. Zatím co ten z nových sudů už byl plnohodnotnou i když mladě působící whisky ten z repasovaných sudů byl ostrý, štiplavý a působil dojmem, že mu chybí věk. Ročník 1995 nezklamal ani nepřekvapil prostě známá klasika, ale ze sudu. Něco neotřelého a nového byl tři měsíce starý newmake z nakuřovaného sladu. Slad připravila Bruntálská sladovna a nakuřovala ho na české rašelině. To vše asi způsobilo to, že na přivonění připomínal vývar z uzeného masa. Co se týče Meruňku a Borovičky, tak ty mě vzhledem k tomu, že nejsem zrovna milovníkem ovocných destilátů, nezaujali. Ale pokud bych se na to podíval objektivně, jednalo se o velmi kvalitní pálenky. Jediné co mi vyloženě nesedlo, byla dvacetiletá slivovice. Na druhou stranu spousta účastníků ji vychválila. Takže asi dobrá bude.

img_2751

Poté následoval raut s perfektní Kyselicí. A dostatkem výživných a rozumně tučných pokrmů nachystaných tak, abychom zvládli druhou část. Dostali jsme tabulku, kterou jsme měli vyplnit naším hodnocením devíti vybraných destilátů. Pořadí, v jakém se dle mého umístili, je v závorkách.

img_2765

Gold Cock 2008 8 Yo 49.2% (8 – není to dle mého gusta)

Gold Cock 2008 8 Yo nové sudy (5 – tomto vidím budoucnost)

Gold Cock 2008 8 Yo obilná (9 – není to můj styl)

Gold Cock 1995 20 Yo 49.2% (7 – standard od jelínka)

Gold Cock 1995 20 Yo CS 61.5% (6 – standard od jelínka obohacen o procenta která mu sluší)

Gold Cock 1992 22 Yo 49.2% (3 – můj oblíbený Gold Cock)

Gold Cock 1992 22 Yo 61.6% Festivalová (2 – nečekal jsem, že mi sudová síla zachutná víc)

Gold Cock 1992 22 Yo 59.5% Slivovitz finish (1 – Tato kombinace je super. Tento finish mě moc baví a to slivovici nepiji.)

Gold Cock 1992 22 Yo 59% Moravian Apple brandy finish (4 – výborná slivovice skoro skončila na 3 místě ale ne.)

img_2769

Na zavěr bych chtěl poděkovat Mirkovi Motyčkovi a paní Petře za uspořádání akce a všem účastníkům za super atmosféru.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *