Glenglassaugh 30 Yo
To nejdražší co jsem si na Whisky Festivalu 2016 dal, byl právě malý vzorek z této láhve.
Glenglassaugh je palírna ve skotském Higlands, která od svého založení byla více zavřená než otevřená, ale teď pod BenRiach Distillery Company funguje a produkuje fantastickou whisky.
Sudová síla 44,8%, 30 let zrání v sudech po sherry a absence dobarvení či filtrování za studena jsou technickými parametry zmíněné láhve.
Vůně: Bohata, komplexní a plna vůní tropického ovoce (broskve, mango, banány) v kombinaci se sultánkami, sherry a jemným náznakem dubového dřeva.
Chuť: Sladká a hebká, dokonale balancující mezi ovocem (mango, pomeranč, fíky), sultánkami, následovanými vlnami sherry, karamelek a zázvorem s dubovým dřevem.
Dozvuk: Teplý, měkký a jemně kořeněný doznívá v tónech Sherry.
Shrnutí: Tak dobrá, že jsem si láhev koupil i přes její velmi vysokou cenu. Krásný vliv sherry a jemné ale komplexní a plné tóny ovoce z ní dělají ideálního společníka na tiché a klidné chvíle. Až budu mít její věk, tak si ji otevřu k narozeninám.
Body: 90
Cenová kategorie: 7 (5000 – 10000 Kč)
Balvinie 21 Yo PortWood
Tato whisky, která si poležela 21 let v sudech Bourbonu a Portském, je opravdovým skvostem. Její cena je úměrná kvalitě. I nezvykle obyčejných 40 % alkoholu, při kterých je stáčena, je krokem k dokonalosti. A k dobru lze přičíst i to, že není dobarvená a ani filtrovaná zastudena. Palírna Balvenie která tuto whisky produkuje leží ve skotském Speyside.
Vůně: Pomerančová marmeláda, skořice, kokosový cukr, banány portské a oříšky v kombinaci se zralým ovocem tvoří něco božského.
Chuť: Je těžká, bohatá, komplexní a hutně ovocná. Portské chuť také výrazně ovlivňuje. Je rozumně sladká.
Dozvuk: Sladký vanilkový plný zralého ovoce a velmi elegantní.
Shrnutí: Toto je můj oblíbený kousek. Nechá se zaplatit, ale za své peníze dostanete úžasnou whisky.
Body: 90
Cenová kategorie: 5 (2000 – 3000 Kč)
Glendronach 1989 (20 Yo)
No a nejlepší na konec. Tato whisky za skotské oblasti Highlands, která zrála v sudech po Sherry Pedro Ximenéz, je zatím to nejlepší co jsem měl možnost ochutnat. 53,5 % alkoholu, dvacet let v sudu a charakter Glandronachu dali vzniknout uměleckému dílu. Na whiskybase ji zdobí ikony symbolizující to, že nebyla filtrovaná ani barvená, že je to Single Cask a navíc je v sudové síle.
Vůně: Fíky, datle a výrazný vliv sherry Pedro Ximenéz jsou základní složky chuti. Rozinky, čokoláda a pekanové ořechy vůni dokreslují.
Chuť: Třtinový cukr a sherry Pedro Ximenéz se včetně datlí fíku a rozinek přenesl i do chuti. Navíc se přidávají tóny ostružin.
Dozvuk: Je spíše delší, kořeněné tóny v něm pomalu přebírají vládu nad sladkým ovocem a dřevo se prakticky neprojevuje.
Shrnutí: Není co dodat tohle je to nejlepší co jsem pil. Mírně děsivá cena a obtížná dostupnost jsou ale trochu problém.
Body: 92
Cenová kategorie: 7 (5000 – 10000 Kč)