Whisky Festival 2016 – Master Class Lagavulin

Minulý rok si pro Whisky Festival na Malé Morávce připravil Karel Pinka Master Class týkající se Lagavulinu. Tentokráte je to Johnnie Walker, konkrétně:

  • J.Walker Blue Label, 40%
  • J.Walker Platinum 18yo, 40%
  • J.Walker Gold Route, 40%
  • J.Walker Royal Route, 40%
  • J.Walker Double Black, 40%
      My se ale vraťme k minulém u roku a k plírně Lagavulin. Lagavulin patří do má svaté desítky nejoblibenějších palíren, tak jsem si tento master class s whisky Lagavulin Fies of Islay nemohl nechat ujít.

      Palírna Lagavulin leží na ostrově Islay. Založeny byla 1819 a produkuje tak jak je u palíren na Islay zvykem whisky z nakuřovaného sladu. S velmi netypickým charakterem, který připomíná uzené.
      Destilační kotle v palírně Lagavulin jsou velmi zvláštního tvaru což má výrazný vliv na chuť whisky. Whisky je součástí míchané whisky White Horse a vatted whisky Big Peat.

      Lagavulin 16 Yo

      Šestnáctiletý Lagavulin je základní plnění z této palírny a má oblíbená whisky. Krásná decentní láhev skrývá dokonale nakouřený destilát o síle 43 % alkoholu. Whisky je dobarvená karamele a filtrovaná zastudena.

      Aroma: Propolis, včelí vosk, kouř, dřevo a přezrálá švestka. Náznaky pomerančů a uzené maso.

      Chuť: Nasládlost (palmový cukr), rašelinka, opět přezrálé švestky a jemně soli. Uzené maso. Propolis má však výpadek a objeví se až v dozvuku.

      Dozvuk: Je dlouhý. Dominuje kouř a dezinfekce, ale ne ta přísně medikální a moderní jako má Laphroaig, ale starší, domáčtější a klasičtější: jodisol a propolis.

      Shrnutí: Co více psát než je v úvodním textu recenze. Prostě ji miluji. V porovnání například s 10 Letým Ardbegem mi Lagavulin přijde rašelinovitjší a těžší. Ardbeg 10 Yo je svěžejší a víc jodový. Pokud chcete zůstat na ostrovech, ale chcete více soli a jodu, pak je tu Caol Ila. V prvé řadě jsem měl strach ji naředit. Ale pak jsem to zkusil, a voda dodá Lagavulinu jiný rozměr, zajímavý, takový, který stojí za vyzkoušení. Ale mě to stačilo zkusit jednou. Příště si ho budu užívat při plných 43%.

      Body: 90

      Cenová kategorie: 3 (1000 – 1500 Kč)

      Lagavulin DE 1999

      Lagavulin Distiller Edition je klasikou, kterou palírna Lagavulin vydává každý rok. Oproti šestnáctileté variantě zraje navíc nějakou dobu dvakrát v sudech po sherry Pedro Ximenéz. To whisky krásně dokreslí a udělá z ní jednu z nejlepších whisky jaké znám. Je stáčenastejně jako šestnactiletá varianta při 43 % alkoholu. Je dobarvovaná karamele a filtrovaná zastudena.

      Vůně: Sherry zde relativně silně vystrkuje růžky nad rašelinu a tóny uzeného masa. Jemně jódová a nasládlá s tóny mandlí a dřeva.

      Chuť: Chuť je dokonalost sama. Fenoly z kouře zabalené do hávu z sherry a ovoce dozdobené příjemnou sladkostí a tóny koření včetně pepře, silně zralých pomerančů a uzené šunky.

      Dozvuk: Dozvuk má délku hodnou uznání a nese se v duchu vůně a chuti, tedy sherry, stop uzeného koření a ovoce.

      Shrnutí: Co se týče poměru ceny a kvality je pro mě Lagavulin Distiller Edition ta druhá nejlepší volba. Zde mě baví mě ta složitost a komplexnost vůně chuti a dozvuku. Je to opravdu skvělá whisky.

      Body: 90

      Cenová Kategorie: 5 (2000 – 3000 Kč)

      Lagavulin Fies Islay

      Tato whisky je vzácnost nejen kvůli počtu stočených lahví, ale převážně kvůli ceně, která se vyšplhala do závratných výšin. Zrála v sudech z amerického dubu, v sudech po sherry Pedro Ximénez a v dubových puncheonech. Zrání si užívala po čtyřiadvacet let. Lahvována je v úchvatné sudové síle 59.9 % alkoholu, a to v počtu pouhých 3500 lahví. Není filtrovaná zastudena ani dobarvovaná karamelem.
      Vůně: Vůně si určitě nese základní znaky palírny Lagavulin. Je rašelinná jsou zde jemné náznaky uzení, stopy sherry jsou jen nepatrné. Další vůně jsou docela netypické. Vosk na boty, pryskyřice a řezný olej. Opravdu vrstevnatá a zajímavá.
      Chuť: Tohle je to nejelegantnější zkrocení kouře, které jsem měl možnost ochutnat.
      Dozvuk: Délka je skvělá. Doznívá ve velmi příjemných tónech sladké čokolády s rozumným množstvím kouře.
      Shrnutí: Tohle je whisky, která si zaslouží dlouhé opěvování. Zaslouží si být pita jako první a zároveň jako poslední v místnosti bez dalších vjemů obstará totiž vše sama. Má dvojchybu zmíněnou v úvodu. Tedy cenu a dostupnost. O důvod víc snažit se být opravdu hodně bohatý.
      Body: 94
      Cenová Kategorie: 9 (20000 – 50000 Kč)

      Lagavulin 12 Yo

      Dvanáctiletá varianta se stejně jako Distiller edition stala každoroční součástí portfolia palírny Lagavulin. Ročník 2014 je stáčen v sudové síla 54.4 %. Na rozdíl od šestnáctileté verze by neměla být tato whisky ani filtrována ani barvena.

      Vůně: Na svou sílu působí překvapivě jemným dojmem, co se týče alkoholu. Ale ne tak, co se týče intenzity vůni. Ve vůni je sladší a působí méně uzeným dojmem než 16 Yo. Jablkový kompot, rašelinný kouř, vanilka, citrusové slupky, a to vše v příkladné intenzitě. Svěží travnatá whisky s tóny citrusů a řepného cukru.

      Chuť: Slad a bylinky, typická Lagavulinovská kouřovitost připomínající uzené. A k tomu všemu je svěže travnatá.

      Dozvuk: Sušší dlouhý travnatý s výrazným kořením jde do sucha.

      Shrnutí: Cena téhle whisky je trochu šílená, ale její charakter je zase něco úplně nového ve světě whisky. Velmi zábavná a hravá whisky.

      Body: 86

      Cenová Kategorie: 5 (2000 – 3000 Kč)

      Islay 1994 14 Yo

      Jediná láhev z nezávislého stáčení jejíž recenze je obsažena v tomto článku je čtrnáctiletý Lagavulin od nezávislé stáčírny The Daily Dram. Whisky je v sudové síle 53.1 % a není ani barvená karamelem ani filtrovaná zastudena. Do sudů ji stočili v roce 1994 a do lahví v roce 2008 pro Nizozemský trh.

      Vůně: Uzená ryba s plátky citrónu a spoustou kouře. V pozadí jemné tóny šalvěje. Svěže travnatá a trochu ostrá. A bohužel stopa pracího prášku.

      Chuť: Je neočekávaně sladká, plná kouře rašelin a citrusy jsou ještě výraznější než ve vůni a trochu je zde slupka citrusu. A štěrk. Navíc je zde zase taková chemická umělost tady ani ne tak prášek jako spíš ředidlo.

      Dozvuk: Dozvuk je mocně kouřový, dlouhá a plný. Tóny pepře, kouře a dřeva.

      Shrnutí: Tohle nezávislé stáčení se mimořádně podařilo. Opravdu dobrá whisky, kterou může pro někoho kazit průmyslová umělost. Já to beru jako zajímavá nový charakter protože tohle tu whisky nějak nekazí … tedy až na prací prášek ve vůni.

      Body: 88

      Cenová Kategorie: 5 (2000 – 3000 Kč)
      Závěrem: Za výborný Master Class si zaslouží poděkování Karel Pinka. A co říct jako shrnutí. Vynechám-li skutečnost, že spolu s Balvenie má Lagavulin ty nejhezčí lahve. A také to, že pochází z mého oblíbeného ostrova Islay a že dělá kouřovou whisky, a to já tuze rád, pak zbývá ještě jedna informace ke sdělení. Lagavulinu sluší věk. A sluší mu i dozrávání v sudech po sherry Pedro Ximenéz.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *