Jal jsem se porovnat dvě míchané whisky z levnějších „vod“. Nalil jsem si a ochutnal jsem Whyte & Mackey Special a The Black Grouse. Teď ale k první jmenované. Jedná se o míchanou skotskou whisky z 35 jedno-sladových a 6 obilných whisek dobarvovanou karamelem a lahvovanou při 40 %. Zrání a spojování jednotlivých složek probíhá v sudech po sherry a o míchání se stará a na zrání dohlíží charismatický master blender Richard Paterson.
Vůně: Sladce a mírně kouřově zatuchlá, možná trochu podobná Red Labelu s Black Labelem dohromady. Lehce nakouřená a uzená se stopami ostřejšího alkoholu a náznaky jehličí. Být dost drzý snad prohlásím, že tam cítím alpu nebo horší Gin. A trochu Beylies.
Chuť: Zvláštní zatuchlost se projevuje i v chuti proti Black Grouse je však ovocnější je cítit ostrý alkohol. Náznak švestek od Jelínka.
Dozvuk: Dozvuk je ostrý krátký se silným kořením. Jde cítit levnější rum (ale ne zase Tuzemák spíš Captain Morgen), vanilka a něco nepříjemného a hořkého snad mix koření.
Shrnutí: K téhle whisky si cestu asi nenajdu. Co se týká levných blendů je tady pro mne spíš Cutty Sark, nebo Power’s Gold Label.
Body: 70
Cenová kategorie: 1 (do 500 Kč)