Na světě je ohromné množství láhví whisky. Server whiskybase jich k dnešnímu datu eviduje přes 84 000. Ne každá se dá pořídit, ne každá stojí rozumný obnos peněz a ne každá stojí za ochutnání. I tak vybrat z více než 80 000 whisky 6 je nadlidský a ryze subjektivní úkol. Ian Buxton napsal knihu 101 whisky, které musíte ochutnat, než zemřete. A vybral whisky s rozdílným charakterem tak, aby člověk rozumně prozkoumal různé styly a povahy nejen skotské whisky.
Já se povětšinou držím pravidla, že v baru mám zároveň otevřených maximálně 6 lahví whisky a jeden rum. Proč 6? Je to kvůli tomu, abych byl schopen uspokojit vrtochy svých chuťových buněk a zahrnul tak základní charaktery whisky. Těchto šest různých whisky postupně protáčím. Ale zde uvádím výběr těch opravdu skvělých.
1) Kouřová whisky
Pořádná kouřová whisky je naprostý základ mého baru, kouřovou whisky miluji. Z lahví, které jsou běžně dostupné, nezbývá než doporučit Lagavulin 16 Yo, Ardbeg Uigaedail, Talisker 10 Yo nebo Laphroaig Triple Wood. Pokud se chcete věnovat shánění a nevadí vám utratit vyšší obnos potom je zde třeba úžasný Laphroaig Cask Strength.
2) Jemná whisky
Ne každý den má člověk chuť na kouřové whisky, ale naopak dostane chuť na něco lehkého a svěžího. Macallan Sienna či Glenfiddich 18 Yo jsou ty pravé kousky. Z těch cenově dostupnějších bych do třetice přidal Glenmorangie Nectar d’Òr. Pokud chcete něco mimořádného, tak je dnes již spíše na obtížně dostupná a docela drahá BenRiach 18-year-old Gaja Barolo. Po té se ale poohlížejte spíše na aukcích.
3) Těžká pohodová whisky
Občas je třeba něco hutného, plného chuti s příjemnou sladkostí. Něco co vás zapustí do koženého křesla, navodí pocit luxusu v dřevěně obložené pracovně s obří knihovnou. Najít takovou whisky za slušnou cenu není jednoduché. Nic levnějšího než Dalmore 18 yo a Balvenie 21 yo PortWood se sem asi nehodí. Glendronach 1989 a Glenglassaugh 30 Yo jsou bohužel cenou někde jinde. Isle of Jura Tastival či Overaged Malt Whisky od Michela Couvreura jsou zase velmi obtížně dostupné. Ale obě za to shánění stojí.
4) Bourbon, žitná a kukuřičná whisky
No a teď vykročíme poprvé mimo Skotsko a to na bourbon, žitnou a kukuřičnou whisky. Je to příjemná změna rozšíření chuťové palety. Mě osobně velice vyhovuje jemný Basil Haydens 8y a perfektně vyladěný Wild Turkey Rare Breed. Dále jsou velmi pitelné kousky Elijah Craig 12 Yo a Knob Creek. Z žitných whisky bych doporučil Sazerac Rye. Pokud toužíte po luxusu v láhvi, tak hledejte Eagle Rare 17 Yo.
5) Whisky v sudové síle
hPokud chcete něco, co má opravdovou sílu, hledejte whisky, které byly v sudové síle lahvovány, nejen že není naředěn alkohol, ale není naředěna ani chuť. Do této kategorie se výborně hodí Aberlour A’bunadh a z českých luhů a hájů Gold Cock ročínky 1992 a 1995 v sudové síle. Pokud máte čas a trpělivost pídit se po hůře dostupných lahvích, tak mi nezbývá než doporučit Longrow Red 11 Yo (zde na konkrétním lahvování příliš nezáleží výborné, jsou všechny). Pokud vykročíme mimo single malt je zde každoroční limitovaná edice Big Peat Christmas Edition.
6) Irská whisky
I v Irsku se najdou zajímavé lahve. Jejich cena je bohužel irská. Tedy většinou docela vysoká. Asi vliv trojí destilace :). Jameson 18 Yo, Teeling 23 Yo a Green Spot Château Léoville Barton jsou whisky, které bych doporučil a ještě doplnil o Bushmills 21 Yo. Pokud chcete doma něco z Irska, ale nemáte chuť utrácet horentní sumy, pak bych snad doporučil Teeling Single Malt nebo Connemaru v Sudové síle či osmiletý Green Spot Pot Still Whiskey.
Pěkný blog a tohle je super článek. Tento článek (a netharova aktivita posledních měsíců) mě donutil začít likvidovat zásoby rozpitých lahví, abych se dostal na nějaké rozumné číslo +/- 10.
A k blogu, jen dvě technické….
To sem fakt nikdo neposílá žádné komentáře?
Nešlo by něco udělat s tím „nečeským“ fontem v nadpisech, ty „Ř“ a „Ě“ z nadpisů docela svítí ;-)
Ale dík za fajn počtení
Co se týče komentářů ona návštěvnost je nízká daná omezeným publikem. Takže ani komentářů moc není. Snad se to ale časem změní.
Font mám v úkolech. Jen se k tomu dostat.